Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Az Ytong Start elemek beépítését az adott fogadószintre (alaptest, alaplemez, lábazat fal, stb.), illetve ezek vízszigetelő rétegére felhordott zsákos, előkevert, mész-cement alapú, minimum M5 minőségű falazóhabarcsba, vagy ugyanilyen minőségű hőszigetelő falazóhabarcsba kell elhelyezni. A függőleges elemcsatlakozásokat is ezen falazóhabarcsokkal kell teljes felületen kitölteni.
Az Ytong Start szerkezetről indított falszerkezetekhez fent nevezett falazóhabarcsok, vagy bizonyos falszerkezetek esetén (pl.: Silka) vékonyágyazatú falazóhabarcs is használható.
Vékonyágyazatú falazóhabarcs használata esetén az Ytong Start szerkezeten a homlokzati falazat első sorát ki kell építeni. Ezt követően 1 óra várakozási idő szükséges, csak ennek eltelte után folytatható a homlokzati falazat építése. A zsákos előkevert falazóhabarcsok esetében a keveréket, a zsákon jelzett legkisebb keverővíz mennyiséggel kell elkészíteni.
Adott esetben a választott falazóhabarccsal a munkák megkezdése előtt az Ytong Start elemeken „tapadási próbát” kell végezni.

Műszaki adatok

Az Ytong Start hőhídmegszakító elemek használatával csökkenthető az alaptestek, lábazati falak homlokzati falakra gyakorolt hőhíd hatása. A lábazati hőhídmegszakító elem alkalmazása mellett a falazat padlóvonalánál a felületi hőmérséklet megemelkedik, ami által jelentősen csökken a penészesedés veszélye továbbá javul az épület energetikai mérlege.

Az Ytong Start hőhídmegszakító elemek sárga színűek és sima kialakításúak.

  • Ytong Start 600x200x250
  • Ytong Start 600x200x300

 

 Terméknév Méret (hxmxsz)  Nyomószilárdság(fb)   Hővezetési tényező (λ)
 Ytong Start 600x200x250   5,5 N/mm2  0,145 W/mK
  Ytong Start  600x200x300  5,5 N/mm2  0,145 W/mK

Az Ytong „U” zsaluelemek beépítésének néhány fontos szabálya a következő:
A zsaluelemekkel készített hőszigetelt áthidaló gerendák legkisebb felfekvési hossza 20-20 cm. A felfekvési felületek alá lehetőleg egész elem kerüljön, de legalább az áthidaló felfekvési felülete alatti sorban, a felfekvési hosszba ne essen függőleges fuga. Betartva a legkisebb megengedett kötés szabályát, a felfekvés alatti elem hossza legalább 20 +12,5 = 32,5 cm legyen. Az áthidaló teherhordó vasbeton magjához szükséges betonacél armatúrát és betonminőséget minden esetben meg kell tervezni, melyhez segítséget nyújtanak a „Tervezési Segédlet” táblázatai. Az „U” elemek belső felületét – a betonmag és a pórusbeton kéreg jó együttdolgozásának biztosítása érdekében – gondosan portalanítani és betonozás előtt nedvesíteni kell. Földnedves konzisztenciájú betonkeverék az „U” elemek kibetonozásához nem használható, leginkább megfelelő a képlékeny konzisztencia, kellően gondos tömörítés mellett.

Az áthidalók készíthetők helyszíni előregyártással, méretezett emelőhorgokkal a terepszinten, illetve összeállíthatók a beépítés helyén is, egyszerű alátámasztó állvány alkalmazásával. A 150 kg-nál nehezebb előre elkészített áthidalókat minden esetben alátámasztó ducolatra (stolicára) kell beemelni, hogy a felfekvésekre felhordott friss habarcs ne nyomódjon ki.

A végleges helyén készített áthidaló alátámasztó állványa akkor bontható el, ha a vasbeton mag biztonsággal elérte már tervezett végleges szilárdságának legalább 60%-át. Az „U” elemeket egymáshoz mindkét esetben habarcsolással kell csatlakoztatni. Ez megakadályozza a cementlé kicsorgását a friss betonból. Homlokzati falaknál kiegészítő hőszigetelő betét alkalmazása ajánlott. A zsalu elemek oldalát betonozás előtt célszerűen drótozással be kell kötni vagy meg kell támasztani.

Műszaki adatok

Az Ytong U zsaluelemek felhasználhatóak homlokzati és belső főfalakban teherhordó áthidalások bennmaradó hőszigetelt zsaluzataként. Továbbá egyszerű megoldást biztosítanak kis keresztmetszetű rejtett vasbeton pillérek, gerendák bennmaradó zsaluzatának elkészítéséhez.

Az Ytong U zsaluelemek ragasztott kivitelben készülnek.

  • Pu 20: 600 x 200 x 200/250/300/375 mm
  • Pu 40: 600 x 400 x 250/300/375 mm

A furatos elemeket rejtett vasbeton pillérek zsaluzására, illetve gépészeti és szellőzőcsövek fogadására alkalmazhatjuk. Beépítésük az falazóelemek elhelyezési szabályai szerint történjen. Rejtett vasbeton pillérek kialakításával a kibetonozást szintenként két részben, max. 1,5 m-enként kell elvégezni. A felülete a falazat anyagával azonos módon vakolható, burkolható.

Műszaki adatok

Az Ytong Pfe furatos elemek a falazatokban elhelyezett rejtett vasbeton pillérek, gépészeti strangok kialakításához használható. A falazással egy időben, a furatban elhelyezett méretezett betonacélok közötti kibetonozással építhetők.

Az Ytong Pfe furatos elemek két féle szilárdsági osztályban kerülnek gyártásra.

  • Pfe P2-0,5: Ytong Classic falazatokban elhelyezett vasbeton pillérek vagy gépészeti csatornák kialakításához
  • Pfe P4-0,6: Ytong Forte falazatokban elhelyezett vasbeton pillérek vagy gépészeti csatornák kialakításához

 

 Típus Méret (hxszxm)  Furatátmérő    Nyomószilárdság (fb)
 Pfe P2-0,5  600x200x300 mm  200 mm  3 N/mm2 
 Pfe P2-0,5  600x200x375 mm  240 mm  3 N/mm2
 Pfe P4-0,6  600x200x300 mm  200 mm  4,7 N/mm2
 Pfe P4-0,6  500x200x375 mm  240 mm  4,7 N/mm2

Az Ytong Pef előfalazó lapok felhasználhatóak falon kívül szerelt gépészeti vezetékek eltakarására, fürdőkádak, zuhanyzók beépítésére, belső építészeti kialakításoknál, kandallók előfalazásánál stb.
Alkalmazása esetén minden esetben a falazás elemkötés szabályainak betartásával történhet. A csatlakozó falakhoz minimum két soronként elhelyezett perforált acéllemezzel, vagy befúrt betonacéllal kell csatlakoztatni. Kerülni kell az elemek álló helyzetben történő beépítését egy sornál magasabb falazat készítésekor. Egész szint magas épületgépészeti vezetékek eltakarására készülő előfalazás esetén, amennyiben annak szélessége meghaladja a 60 cm-t, úgy a falazathoz történő rögzítés mellett, válaszfalak építésével azonos módon, kétsoronkénti lágyacél huzalozás elhelyezését javasoljuk. Előfalazó lapokból készült szerkezetnél gépészeti és egyéb hornyok csak a lapok teljes felületű ragasztása esetében helyezhetőek el. Az előfalazó lapok, nem alkalmazhatók önhordó válaszfalként!

Műszaki adatok

Az Ytong Pef előfalazó lapok felhasználhatóak falon kívül szerelt gépészeti vezetékek eltakarására, fürdőkádak, zuhanyzók beépítésére, belső építészeti kialakításoknál, kandallók előfalazásánál stb. (Az előfalazó lapok önhordó válaszfalként nem alkalmazhatók.)

Az Ytong Pef előfalazó lapok két féle méretben készülnek:

  • Pef 50: 600x200x50 mm
  • Pef 75: 600x200x75 mm