Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Az Ytong „U” zsaluelemek beépítésének néhány fontos szabálya a következő:
A zsaluelemekkel készített hőszigetelt áthidaló gerendák legkisebb felfekvési hossza 20-20 cm. A felfekvési felületek alá lehetőleg egész elem kerüljön, de legalább az áthidaló felfekvési felülete alatti sorban, a felfekvési hosszba ne essen függőleges fuga. Betartva a legkisebb megengedett kötés szabályát, a felfekvés alatti elem hossza legalább 20 +12,5 = 32,5 cm legyen. Az áthidaló teherhordó vasbeton magjához szükséges betonacél armatúrát és betonminőséget minden esetben meg kell tervezni, melyhez segítséget nyújtanak a „Tervezési Segédlet” táblázatai. Az „U” elemek belső felületét – a betonmag és a pórusbeton kéreg jó együttdolgozásának biztosítása érdekében – gondosan portalanítani és betonozás előtt nedvesíteni kell. Földnedves konzisztenciájú betonkeverék az „U” elemek kibetonozásához nem használható, leginkább megfelelő a képlékeny konzisztencia, kellően gondos tömörítés mellett.

Az áthidalók készíthetők helyszíni előregyártással, méretezett emelőhorgokkal a terepszinten, illetve összeállíthatók a beépítés helyén is, egyszerű alátámasztó állvány alkalmazásával. A 150 kg-nál nehezebb előre elkészített áthidalókat minden esetben alátámasztó ducolatra (stolicára) kell beemelni, hogy a felfekvésekre felhordott friss habarcs ne nyomódjon ki.

A végleges helyén készített áthidaló alátámasztó állványa akkor bontható el, ha a vasbeton mag biztonsággal elérte már tervezett végleges szilárdságának legalább 60%-át. Az „U” elemeket egymáshoz mindkét esetben habarcsolással kell csatlakoztatni. Ez megakadályozza a cementlé kicsorgását a friss betonból. Homlokzati falaknál kiegészítő hőszigetelő betét alkalmazása ajánlott. A zsalu elemek oldalát betonozás előtt célszerűen drótozással be kell kötni vagy meg kell támasztani.

Műszaki adatok

Az Ytong U zsaluelemek felhasználhatóak homlokzati és belső főfalakban teherhordó áthidalások bennmaradó hőszigetelt zsaluzataként. Továbbá egyszerű megoldást biztosítanak kis keresztmetszetű rejtett vasbeton pillérek, gerendák bennmaradó zsaluzatának elkészítéséhez.

Az Ytong U zsaluelemek ragasztott kivitelben készülnek.

  • Pu 20: 600 x 200 x 200/250/300/375 mm
  • Pu 40: 600 x 400 x 250/300/375 mm