Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Multipor Exsal Therm - A sómentesítő hőszigetelő rendszer

Komfortos, egészséges beltéri klíma salétromos épületek esetén

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.
A nedves, salétromos falazatok nitrátokat, szulfátokat és kloridokat tartalmazhatnak. A nem megfelelő vagy hiányzó hőszigeteléssel együtt ez a leggyakoribb falazati probléma. Ezen hibák együttes kezelése eddig rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor Exsal Therm rendszere olyan egyszerű megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejűleg az épület energiahatékonyságát is javítja. A falszerkezet előzetes kiszárítása nem szükséges, a rendszert nedves belső falfelületre közvetlenül alkalmazhatjuk. A Multipor ExSal Therm rendszer a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, emellett kiválóan hőszigetel, ezáltal biztosítva a komfortos lakóklímát.

Mi a Multipor ExSal Therm?

Multipor ExSal Therm a hőszigetelés és sótalanítás kombinációja egy rendszerben, melyeknek alapja a Multipor sótalanító – környezetbarát; ásványi alapú (homokból, mészből, cementből és vízből készült) - ásványi hőszigetelő lap.

A különleges, teljesen ásványi alapú szerkezetből adódóan az anyag legfőbb tulajdonsági:

 • Nem éghető
 • Mérettartó
 • Légáteresztő
 • Páraáteresztő
 • A rendszer a nedvességet ideiglenesen tárolni tudja.

Számos elismerő tanúsítvány - mint például a németországi Institute for Construction and Environment (IBU) és a Natureplus - igazolja a panel kiemelkedő ökológiai és fenntartható tulajdonságait. Emellett a kölni Eco-INSTITUT A+ minősítése is azt támasztja alá, hogy a Multipor sótalanító hőszigetelő lap mentes minden káros anyag kibocsátásoktól.

Miért válasszuk a Multipor ExSal Therm rendszerét:

 • Falazat sómentesítése
  A Multipor ExSal Therm rendszer a falazat károsítása nélkül megköti a nedvességet és falazatban lévő sókat. Javító vakolat használata nem szükséges.
 • Hőszigetelés
  A rendszer lelke a Multipor sómentesítő hőszigetelő lap. Kiváló hőszigetelő képességével jelentősen növeli a komfort érzetet és a csökkenti az épületüzemeltetési költségeket.
 • A falazat szárítása nem szükséges
  A Multipor ExSal Therm rendszer a nedves falszerkezet felületére közvetlenül alkalmazható.
 • Gyors, egyszerű és megfizethető
  A hagyományos javítási technológiához képest a felújítási munka gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb, valamit növeli az épületszerkezet élettartamát.
 • Kiegyensúlyozott beltéri klíma
  A rendszer a beltéri levegő nedvességtartalmát is kezeli, így kiegyensúlyozott beltéri lakóklímát hoz létre.
 • Tűzvédelem
  A Multipor ExSal Therm rendszer nem éghető. Tűz esetén nem keletkezik káros füst vagy mérgező gáz.
 • Egészséges lakókörnyezet
  A Multipor sómentesítő rendszer nem tartalmaz káros anyagokat, továbbá nem szabadul fel semmilyen szennyező anyag sem.
 • Környezetbarát és fenntartható
  A Multipor sótalanító hőszigetelő lap gyártási technológiája teljesen környezetbarát, a lapok újrahasznosíthatók.

Kivitelezés

Történelmi és műemléki épületek, ipari -, mezőgazdasági épültek lakó - , illetve iroda épületté történő átalakítása során, továbbá kórházak, templomok, alagsori helyiségek felújítása során, mindenképp szükséges a falazott szerkezetek költség hatékony és környezetbarát helyreállítása, javítása.

Az ilyen típusú épületek többsége nem felel meg az alapvető energetikai előírásoknak. A leggyakoribb probléma az, hogy ezek a nem, vagy rosszul szigetelt nedves falazatok sókkal, például nitrátokkal, szulfátokkal vagy kloridokkal is szennyezettek. Eddig az ilyen típusú hibák orvoslása rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor ExSal Therm egyedülálló megoldást biztosít a nedves, sóterhelt falazat helyreállítására és az épület energiahatékonyságának egyidejű javítására.

Működési elv

A falszerkezet vizsgálata során amennyiben annak sószennyezettsége fennáll, annak okait egyaránt ki kell vizsgálni. A felújítás részeként fontos, hogy tervezett felújítás előtt megállapítsuk és megszüntessük a nedvesedés forrását. A só szennyeződés okainak feltárása után azonnal alkalmazható a Multipor ExSal Therm rendszer, a falazat kiszárítása nem szükséges. Mindössze egy sík, stabil felület szükséges, amelyre a sótalanító hőszigetelő lapok teljes felületű ragasztással beépíthetőek. A Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs kiegyenlítő vakolatként is alkalmazható. A rendszer a kiegyenlítő alapvakolati réteg száradása után azonnal beépíthető, nem kell hosszú száradási idővel számolni.

Kivitelezés lépései

A Multipor ExSal Therm kivitelezése gyors, egyszerű és biztonságos. A lapok könnyűek, könnyen alakíthatók, rostoktól és káros anyagoktól mentes.

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 1

1. Nedvesség és sótartlom ellenőrzése

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 2

2. Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs
bekeverése

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 3

3. A lemálló salétromos felület eltávolítása és
az egyenlőtlenségek javítása. 

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 4

4. Ragasztóhabarcs felhordása 12mm-es glettvassal

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 5

5. Teljes felületű ragasztás alkalmazása

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung 5

6. A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással
és oldalirányú csúsztatással kell helyére illeszteni.

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung innendaemmung bb 363 7

7. Könnyű vágás, alakítás

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung innendaemmung bb 363 11

8. Egyenetlenségek lecsiszolása

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung 8

9. Üvegszövet háló megerősítés

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 10

10. ...bele simítás az ágyazórétegbe

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 11

11. Befejező habarcsréteg felhordása

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 12

12. Végső felületképzésLefelé hűlő födémek hőszigetelése Multipor hőszigetelő lapokkal

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások is meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája és felületképzés szükségessége. A hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése is fontos szempont. Az Multipor hőszigetelés nem éghető, illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. A Multipor hőszigetelő lapokkal kialakított felületek felületképzés nélkül is ellenállóak, esztétikus megjelenésűek.

Kivitelezés

A Multipor hőszigetelő lapok rögzítése Multipor habarccsal, teljes felületen történő ragasztással történik. A teljes felületű ragasztás biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását építés közben, a habarcs megszilárdulásáig is, így nem szükséges a hőszigetelő lapok ideiglenes alátámasztása.

MP fodem1

Az alapfelületnek kellő szilárdságúnak, laza részektől és portól mentesnek kell lennie. Az 5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenségeket a hőszigetelés előtt ki kell javítani (1-2. ábra)
A szigetelő lapok felrakását megelőzően meg kell határozni a szigetelendő felület geometriai méreteit, valamint a gépészeti vezetékek, berendezések, azok tartószerkezeteinek helyét. A Multipor habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni. (3. ábra)

A ragasztóhabarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületre glettvassal hordjuk fel. 15cm lapvastagságig 12mm-es, 15cm lapvastagság felett 15mm fogazatú glettvasat használjunk. Figyeljünk, hogy a csatlakozó élekre ne kerüljön ragasztóhabarcs.

MP fodem2

A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással (a habarcs bordák irányára merőlegesen) kell végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, teljes felületű tapadást. A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal” kell csatlakoztatni. Az elemeket soronként feles kötésben kell elhelyezni. (5-6-7. ábra)

MP fodem3

Az elemek szükség szerinti méretre vágása, alakítása kézi fűrésszel elvégezhető. Akár íves vágások is készíthetőek. (8. ábra)
A teljes felület elkészítése után, a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak. (9. ábra)
A mennyezeten futó vezetékek helye kézi eszközökkel egyszerűen kialakíthatóak. (10. ábra)

MP fodem4fodem2

A hőhídmentes csomópontok kialakításához javasoljuk, a fal födém csatlakozásánál a szigetelés függőleges irányba történő befordítását min. egy lap szélességben. (11-12-13. ábra) Az elkészült felület ellenálló, akár további felületképzési rétegek készítése nélkül is esztétikus megjelenésű. A mennyezeten futó elektromos vezetékek és szerelvények falon kívüli szereléssel is esztétikusan kiépíthetőek. (14. ábra)

fodem 15 16

Igény esetén az elkészült hőszigetelés felülete többféleképpen is kialakítható. Készíthető közvetlen festés, illetve lehet glettelt és festett kivitelben üvegszövet háló erősítéssel. Közvetlen festés esetén az elkészült hőszigetelés esetleges síkfogasságát csiszolással ki kell egyenlíteni, ezután a festékrétegek felhordhatóak.

A felületképzés nélkül, vagy közvetlen festéssel készített Multipor hőszigetelés bizonyos esetekben nem igényel további rögzítést, azaz, dübeles megerősítést. Alapesetben az egy dilatációs egységet képző, kis lehajlású födémeken készített hőszigeteléshez 15 cm hőszigetelő lap vastagságig nem, 15 cm-es lapvastagság felett szükséges a dübeles megerősítés. Ettől eltérő födémkialakítás esetén, a konkrét felhasználási terület ismeretében a dübelezés szükségességéről vagy elhagyhatóságáról a gyártó/forgalmazó illetékeseivel kell egyeztetni. 

Glettelt és festett kivitel esetében Multipor habarcsrétegbe üvegszövet háló beágyazása szükséges (15-16 ábrák). Az így készített hőszigetelt felületet minden esetben (a hőszigetelő lap vastagságától függetlenül) dübelezéssel is meg kell erősíteni.

fodem 01

A hőszigetelés ragasztása után 24 órát kell várni a ragasztóréteg megszilárdulása érdekében. A felületképző réteg készítése ekkor kezdhető meg. A hőszigetelés teljes felületére glettvassal fel kell hordani a Multipor ragasztóhabacsot 2-3 mm vastagságban, majd még annak friss állapotában az üvegszövet hálót bele kell ágyazni. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztóhabarcsot, amennyit el tudunk készíteni mielőtt az elkezd „meghúzni”. Ellenkező esetben a háló besimítása már nehézkes lesz, a ragasztóhabarcs nem lesz simítható. Az üvegszövet hálót 10 cm-es átfedéssel kell elhelyezni, ezzel biztosítva a felület együttdolgozását. (17. ábra)

A dübelezést közvetlenül a hálós erősítőréteg besimítása után, a friss habarcsrétegen át kell elkészíteni. A hálót „X” alakban be kell vágni, így előkészítve a dübelek helyét. A dübelek lehetőleg a hőszigetelő lapok közép felületére kerüljenek. A dübelezés elkészítését követően a felületre további 3-4 mm Multipor habarcsot kell felhordani, majd műanyag vagy fa simítóval elsimítani azt. Ezután a felület festhető, vagy, további finomabb szemcséjű (ásványi alapú) glett rétegekkel ellátható. (18-19-20. ábra)

alulrol hulo fodem 01

 

multipor house without numbers

Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével is javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívház külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paraméterei is meghatározóak. Ilyen például hogy a hőszigetelés természetes alapanyagú, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható legyen. A Multipor hőszigetelő lapok alkalmazásával kialakított hőszigetelés ezen elvárásokat teljesíti.

 

 

Külső oldali hőszigetelés lépésről-lépésre

1.) A Multipor ragasztóhabarcs bekeverése és a hőszigetelő lapokra történő felhordása

 •  A 20 kg kiszerelésű Multipor ragasztóhabarcs száraz keveréséhez 8 liter vízre van szükség. 
 • A bekevert habarcsnak akkor megfelelő a konzisztenciája, ha az nem csöpög le a glettvasról.
 • A lapok elcsúsztatása, végleges pozícióba helyezése a habarcsbordázat irányára merőlegesen történjenek. 


2.) Az indítóprofil beépítése

 •  Indítóprofil helyének meghatározása
 • Lehetőleg műanyag profilokat használjon.
 • A felület esetleges egyenetlensége esetén használjon hézagoló alátéteket.
 • Készítsen mélyítést (csiszolja le a hőszigetelő lapot) azokon a helyeken, ahol a lap közvetlenül a profillal érintkezik.
 • A hőszigetelő lap túlnyúló részét ne fedje el habarccsal.
3.) Indító sarokprofil beépítése

 • Csak elkészült lábazati hőszigetelés után alkalmazható.
 • A lábazati hőszigetelés felső síkjának tisztítása után tömítő szalagot kell beépíteni.
 • Lehetőleg műanyag, vízorros profilt használjon.4.) Falnyílások sarokkialakítása

 • A hajszálrepedések elkerülése érdekében elkerülendő a sarkokon az illesztési hézag kialakítása. A hőszigetelő lapot ki kell vágni a sarok vonalvezetésének megfelelően, illeszkedve a nyílászáróhoz.
 • Sarokerősítő, üvegszövet erősítésű háló beépítése szükséges (min. 20x40 cm).5.) Másodlagos vízszigetelő réteg elkészítése nyílászáró párkánynál

 • Hordja fel a kenhető szigetelő anyagot arra a területre, ahova az ablakpárkány kerül és ágyazza bele a sarokprofilt.
 • Mielőtt elhelyezi az ablakpárkányt, távolítsa el a sarokprofilról a védőréteget.6.) Ablakpárkány dilatáció kialakítás

 • Helyezze el a tömítő szalagot az ablakpárkányra.
 • A tömítőszalagot az ablakpárkányon a hőszigeteléssel érintkező felületei mentén kell körbe vezetni.
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.7.) Tetőszerkezeti dilatáció kialakítása

 • Helyezze el a tömítő szalagot a fa szerkezetre
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.
8.) Nyílászárók falkáva előkészítése vakoláshoz

 • Húzzon hornyot a nyílászáró tok és a hőszigetelés csatlakozásánál beépítendő vakolóprofil elhelyezéséhez
 • A profil elhelyezése előtt távolítsa el a tömítő szalag védőrétegét
 • Építse be a vakolóprofilt


9.) A hőszigetelő rendszer függőleges véglezárása

 • A hőszigetelés lezárásnak síkjában építsen be hálós élvédőt.
 • A hőszigetelés elkészítése után újabb hálós sarokélvédő beépítése szükséges.
10.) A hőszigetelés és a csatlakozó szerkezetek kapcsolata

 • Helyezze rá a tömítő szalagot a szomszédos szerkezetre.
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.
11.) Csatlakozási hézag kialakítása

 • Élvédő profil beépítése.

12.) Mozgási hézagok kialakítása

 • Dilatációs profil beépítése
 • A vakolás után távolítsuk el a védőfóliát.
13.) Tágulási hézag kiképzése

 • Tágulási (mozgási) csatlakozó profil beépítése

14.) Az ágyazóréteg kivitelezése

 • A Multipor ragasztóhabarcs 12 mm-es fogazatú glettvassal hordjuk fel.
 • Az üvegszövet erősítésű hálót a habarcsréteg külső harmadába kell beágyazni.
15.) Szerelőlemez beépítése

 • A tömítőszalag elhelyezése a szerelvényre
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.
Belső oldali hőszigetelés Multipor ásvány hőszigetelő lapokkal

A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósítható meg. Ilyen esetek például a műemléki homlokzatok (az eredeti homlokzat megtartása miatt), beépítési korlátok, társasházak homlokzatai (ha a külső oldali hőszigetelés kivitelezésében nincs egyetértés a lakók között).
A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetően azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás).

Homlokzati falak hőfotója Multipor belső oldali hőszigetelés előtt és után.

mp hofoto1

1. kép: Külső felvétel – szigetelés nélküli falnál
Látható, hogy a hőszigeteletlen téglafal homlokzat erősen felmelegedett, amit a sárgától a lila színekig mutat a hőfotó. Nem megfelelő a hőszigetelés.

mp hofoto2

2. kép: Belső felvétel – szigetelés nélküli falnál
A szigeteletlen fal alacsony külső hőmérsékletnél hideg, amit a zöld színek mutatnak. A meleg elemek, pl. a hősugárzók, vagy a fűtőcsövek a sárga-mélyvörös színekkel jelennek meg. Nem megfelelő a hőszigetelés.

mp hofoto3

3. kép: Belső felvétel – szigetelt falnál
A Multipor ásványi hőszigetelő lappal szigetelt fal narancssárga és piros színe mutatja a jő hőszigetelést. A falfelület magas hőmérséklete hőveszteség minimális energiával fenntartható.

Bővebb információ: www.hoszigetelesbelulrol.hu