Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Anyagtulajdonságok

Milyen anyagokból készül a Silka falazóelem?

Az alkotóanyagok homok, mész és víz. Ezen kívül semmilyen egyéb anyag vagy adalékszer nem kerül hozzáadásra. A természetes anyagokat összekeverik, majd préselik, majd gőzszilárdítással éri el a termék a végső szilárdságát.

Mennyire időjárás álló a Silka fal, meddig lehet azt vakolatlanul hagyni?

A Silka termékek nagy tömörségű elemek, ami miatt a vízfelvétel rendkívül kismértékű. Így a csapóeső nemigen jelent túlzott problémát, de természetesen - összhangban az idevonatkozó előírásokkal - törekedni kell építés során a falazatba jutó felesleges nedvesség távoltartásáról. A falazatok elvárt mechanikai és fizikai tulajdonságainak hosszú távú megtartása érdekében azokat homlokzati bevonatrendszerrel (pl. vakolat, szerelt burkolat) el kell látni.

Kell-e hőszigetelni a Silka külső falat és ha igen, mivel?

A Silka falak önmagukban nem teljesítik a külső falak hőszigetelő képességére vonatkozó követelmény értékeket, ezért azokat hőszigetelni kell. Általánosan bármely hőszigetelő anyaggal ellátható, de mivel a fal természetes anyagokból áll, azaz „környezetbarát”, így a környezetünk védelme érdekében célszerű, hasonló tulajdonságú hőszigetelő anyagot választani, mint például a Multipor hőszigetelő rendszert vagy a kőzetgyapot.

Kivitelezés

Milyen akusztikai tulajdonságúak a Silka falazatok?

A Silka falak rendkívül jó hanggátló tulajdonságúak, amit jellemzően a nagy tömeg és tömör anyagszerkezet magyaráz. A Silka testsűrűsége 1400-2000 kg/m3, amely szinte már a vasbeton falak testsűrűségéhez közelít, ezért akár 20 cm vastagságú fal is teljesíti a lakáselválasztó falakra vonatkozó követelményeket.

Lehet-e keskeny fal is teherhordó, ha Silkából épül?

A teherhordó falak szélessége a magas nyomószilárdság miatt valóban lecsökkenthető a „megszokott” 25-30 cm-hez képest. Silkából 20 cm széles teherhordó fal is építhető, így több hely marad a hőszigetelésnek. Természetesen a falazat szélességét a statikus tervező határozza meg.

Alkalmazható-e csemperagasztó falazóhabarcs helyett?

A Silka falazóelemek falhasználásánál elsősorban vékonyágyazatú falazóhabarcs használata ajánlott. Más falazóhabarcsok is alkalmazhatók (pl. normál vagy hőszigetelő falazóhabarcs), de előtte meg kell bizonyosodni az adott habarcs gyártójánál, hogy azok használata milyen falazóelemekhez ajánlott. A csemperagasztó nem falazóhabarcs, ezért és a vonatkozó tesztek, vizsgálatok hiánya miatt azok alkalmazása nem javasolt!

Kell-e habarcs a függőleges csatlakozási hézagokba?

A Silka falazóelemek nút-féderes kialakításúak, tehát alapvetően a függőleges elemcsatlakozások habarcs nélkül készülnek. Azonban, ha az elemek hosszából le kell vágni (pl. csatlakozás másik falhoz, vagy elemkötés miatti vágott elem) abban az esetben falazóhabarccsal kell ellátni a vágott felületet.

Beépíthetőek-e a sérült falazóelemek?

Minimális sérülés esetén (pl.: élcsorbulás) az elemek beépíthetőek. Nagyobb sérülés esetén a sérüt rész célszerű levágni az elemről és az így kapott sima elemet lehet beépíteni.

Milyen áthidalási megoldást célszerű választani a falnyílások kialakításához?

Silka falazatokhoz az Ytong rendszerben szereplő áthidalókat ajánljuk. A teherhordó falaknál a Pmá, Ptá és Pu elemekkel lehet megoldani a nyílásáthidalásokat, a nem teherhordó falaknál és a válaszfalaknál pedig a Peá áthidalók a legalkalmasabbak.

Vakolás, felületképzés

Mivel vakolhatom le a Silka falat külső illetve belső oldalon?

A Silka falazatok vakolására elsősorban az előkevert, ellenőrzött minőségű, könnyű vakolatok ajánlottak. Ezek az anyagok jól illeszkednek a Silka fizikai tulajdonságaihoz, azonban ezek mellett alkalmazhatóak még a vékonyvakolatok is. Különösen fontos kiemelni, hogy akár könnyűvakolatról, akár vékonyvakolatról legyen szó, minden esetben fontos a termék gyártója által meghatározott felhasználási előírásainak maradéktalan betartása!

Lehet-e Silka falazatra közvetlenül tapétázni illetve burkolni?

Amennyiben közvetlenül szeretnénk a falazatra burkolatot elhelyezni, a falazatot minden esetben a burkolásnak megfelelően elő kell készíteni. A felületet síkra kell igazítani és portalanítani. Ezután lehet közvetlenül tapétázni üvegszövet erősítésű tapétával vagy hidegburkolatot elkészíteni. A gipszkarton lapokkal készített szárazvakolat esetében is a fent leírtak szerint kell eljárni.

Kell-e vakolaterősítő hálót használni a Silka falazatok vakolásához?

A Silka falazatokon alapvetően nem szükséges, de kritikus helyeken, főként ott ahol a terheléskülönbségből illetve hőhatásból eredő eltérő mozgású szerkezetek találkoznak ott célszerű. Ilyen kritikus helyek többek közt: fedetlen vasbeton szerkezetek környezete, válaszfal-mennyezet csatlakozás, főfal-válaszfal csatlakozás, épületgépészeti hornyok, ablak sarkok stb. Valamint vékony vakolatok esetén a vakolaterősítő háló teljes felületen történő alkalmazása szükséges, hiszen a vékony vakolat rétegek húzó hajlító szilárdsága ily módon növelhető.

Felületképzésként készíthető-e csak glettelés vakolás helyett?

Falazott szerkezetek esetében a vékony glettelés nem minősül vakolásnak. Így nagyon vékony és sérülékeny réteg képződik, amely a legminimálisabb épületmozgások hatására is érzékenyen reagál. Falazott szerkezetek esetében amennyiben a felületre nem kerül valamilyen burkolat abban az esetben a minimum 4-6 mm vastagságú gipszes vékony vakolatok vagy az ennél vastagabb normál vakolatok alkalmazása szükséges.

Mire kell figyelni a belső oldali vakolatok kivitelezésénél?

A belső vakolatok kivitelezésénél a legfontosabb a tégla ismeretében történő megfelelő anyagválasztás, valamint a gyártói előírások maradéktalan betartása.
Ezek mellett a vakolás „általános” szabályait kell betartani a Silka falazatok esetében is pl: a felület portalanítása, a falazati fúgák, gépészeti és elektromos hornyok javítása a vakolás előtt, anyagváltásoknál hálóerősítés alkalmazása, stb…

Egyéb

Nehéz-e a Silka falak vésése, fúrása?

A Silka termékek tömörek, nagy testsűrűségűek, így kemények is, legalábbis, az üreges kerámia, vagy az Ytonghoz falazóelemekhez képest. Ebből kifolyólag az épületgépészeti vagy villanyszerelési vezetékek hornyainak kivésése csak speciális eszközökkel lehetséges. A fúrás már könnyebb, házilag is megoldható, de kőzetfúró szár alkalmazása szükséges. Ezen tulajdonságok mellett viszont nagy teherbíró képessége van a dübeles rögzítés tekintetében is.

Alkalmas-e a Silka falfűtés kiépítésére?

A Silka falak alapvetően alkalmasak falfűtés kiépítésére, azonban ebben az esetben a falazaton kialakítandó vakolat típusát, kivitelezési módját kell annak megfelelően megválasztani, hogy az (is) alkalmas legyen a falfűtés fogadására. A Silka falszerkezetek hőkapacitása megfelelő ahhoz, hogy rajtuk falfűtés kialakításra kerülhessen, a csövezés rögzítése pedig ugyancsak megoldható.