Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

Korszerű, mivel ma már nem elég a szerkezeti anyagok terén az egyes előírások, követelmények teljesítése, hanem fontos szemponttá vált, hogy környezetbarát legyen – melybe bele tartozik a termék életciklus-vizsgálata is -, hogy minél kevesebb energia, élő munkaerő felhasználásával valósuljon meg a kívánt létesítmény.
A Xella Magyarország Kft termékei – egyedüliként a korszerű falazóelemek piacán – rendelkeznek a „Környezetbarát termék” védjeggyel, és egyben komplex, költséghatékony építési rendszert kínálnak – rendszerszemlélet - a felhasználók számára.
Ebben a cikkben nem vizsgáljuk a pontos elemméretből fakadó rendszerelőnyöket – mint a jelentősen kisebb habarcsfelhasználás, gyorsabb építés, jelentősen kevesebb építési hulladék, és ebből fakadó kevesebb veszteség, stb. – hanem egy speciális előnyre kívánunk rámutatni.
Az YTONG főfal – mely kiegészítő hőszigetelés nélkül teljesíti már a jövő követelményeit is - kisebb elemtömegéből fakadóan, lehetőséget biztosít vasbetonvázas szerkezetek esetében megtakarítások elérésére anélkül, hogy a műszaki színvonal terén bármilyen kompromisszumra szükség lenne. Nyilván, amennyiben egy kisebb tömegre kell méretezni szerkezetünket – jelen esetben a vasbeton vázszerkezetet – ehhez kisebb teherbírású, kevesebb acélt tartalmazó vasbeton vázra van szükség. Lehet ezt számszerűsíteni? A válasz természetesen az, hogy igen. Mi a konkrét mértéke? Erre nehéz pontos választ adni, melynek oka, hogy az elérhető megtakarítás, jelentős mértékben függ attól, hogy az adott építmény milyen talajra épül, milyen geometriájú, milyen az alaprajzi elrendezése.
Elvégeztünk egy konkrét mintaszámítást, egy megvalósult épület* esetén. A számítás során korszerű vázkerámia falazott szerkezettel szemben, az Ytong, Silka szerkezet használata esetén elérhető tartószerkezeti megtakarításokat, illetve a vékonyabb szerkezetből következő nagyobb értékesíthető terület által nyújtott plusz bevételeket vizsgáltuk. Az eredmény – nem meglepő módon – megtakarítást mutatott a Xella rendszer használata során. Ezen megtakarítás – a fentiek szerint nem számolva a kisebb anyagveszteséggel, a gyorsabb kivitelezéssel stb. – elérte a falszerkezetek árának** 5%-át. Amennyiben mindezt a homlokzati vázkitöltő falak anyagárára vetítjük, ezen árelőny meghaladhatja a 20%-ot is.
Mindezek figyelembevételével kijelenthető, hogy előrelátó, komplex módon történő tervezéssel, - mondhatnánk úgy is: kellő odafigyeléssel – a kivitelezésben komoly árelőny érhető el a szerkezeti anyagok helyes megválasztásával.
Belátjuk, hogy a jelenlegi helyzetben nem egyszerű feladat érvényesíteni, elfogadtatni a jó döntéseket, hisz manapság hajlamosak vagyunk csak konkrét, kis részeket érintő árakat összevetni, elfeledve, hogy ami most (egy adott részleten) olcsóbbnak tűnik, az a végén drágább lesz, drágább lehet. Mi mégis azt valljuk, hogy ha a komplex szemlétet elfogadjuk, és időt szánunk a szerkezetek esetében is egy átfogó elemezésre, jelentősen tudjuk javítani eredményességünket.
A Xella Kft ezen komplex szemlélet elősegítéséhez segítséget nyújt, beleértve építész mérnök kollégáink személyes konzultációját, mely során – felhasználva a területen szerzett több évtizedes tapasztalatokat – a szektor szereplői számára jelentős hozzáadott értéket tudunk adni.

 

*VIVA lakókert I. ütem
**átlagos piaci árakkal kalkulálva

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Adatvédelmi szabályzat Engedélyezem Nem engedélyezem