Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

A világ első márkanévvel ellátott építőanyaga - Ytong - ötvözte a fa kiváló hőszigetelő képességét és a könnyű megmunkálhatóságát, a mészkő magas nyomószilárdságát, tartósságát, valamint a rendkívül jó tűzálló képességét.

A falazóelemek piacán az Ytong pórusbeton kiemelkedő márka, mert egyedüliként rendelkezik „Környezetbarát Védjegy” tanúsítással, mely igazolja a vállalat környezettudatos elhivatottságát.

 Az Egyesült Államok Nagykövetségének épülete bekerült az amerikai Külügyminisztérium által jelentős kulturális épületeket magába foglaló jegyzékébe.

 A Xella Magyaroszág Kft termékei (Ytong, Silka, Multipor) továbbra is megfelenek Környezetbarát védjegy kritériumainak.

Felelősségteljes vállalati vezetés nélkül nem lehet gazdasági sikereket elérni. A Xella Magyarország Kft. részére a fenntarthatóság nem egy ma használatos divatos kifejezés, vagy csak szükségszerű teher. Az elmúlt évek fejlesztési fókusza alapvetően a termékek hőszigetelő képességének további javítására irányult - különös tekintettel az Ytong falazóelemekre - hogy minél könnyebb legyen energiahatékony épületeket megvalósítani.

 A Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016. október 27-én Budapesten egy magas szintű szakmai rendezvényt szervez „Épületenergetikai forradalom előtt állunk!" címmel.

Tudta, hogy egy német háztartás ma annyi energiát használ fel egy hét alatt, mint amit a hetvenes években egy nap alatt? Vajon nálunk ez mikor várható?

 Újabb elismerést érdemelt ki a Jász utcai passzívház: a legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség is díjazta az angyalföldi 100 lakásos épületet.

A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán, 2016. május 25-én a nemzetközi zsűri ezüst fokozatú díjjal (WORLD Silver Winner) ismerte el a XIII. kerület 2,3 milliárd forintos beruházását. A magyar szakmai elismerések után, nemzetközi szinten is magasra értékelték a Közép-Európában is egyedülálló passzívházat.

 Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói. Azonban számos más, az épületenergetikát nem érintő fontos szempont is szem előtt tartandó egy épület megtervezése során. Ilyen például a határoló vagy elválasztó falak akusztikai, hanggátlási paraméterei, amelyre lehet kikötés homlokzati fal vagy lakáselválasztó fal esetén is.

 A március nem csak a tavasz érkezését jelenti a Xella Magyarország Kft. számára, hanem a megújult reszponzív - PC-n, tablet-n, okostelefon-on egyaránt használható - mikro oldalának a debütálását is. A www.epiteniakarok.hu oldal fő célja továbbra is az, hogy virtuálisan vagy akár szakemberek segítségével elkísérje a felhasználót / magánépíttetőt a családi háza megtervezésétől egészen annak megvalósításáig. Összefoglalja a házépítés során felmerülő kérdéseket, és hasznos tanácsokkal illetve tippekkel objektív módon próbál segítséget nyújtani.

A családi ház megvalósításának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, majd a következő év június elején már be is indultak a kivitelezési munkálatok az Ytong építési rendszerelemek alkalmazásával, így az épület fél év elteltével beköltözhetővé vált.

Kedves Felhasználó!

Az eshop.ytong.hu online webáruházunk megújult külsővel és tartalommal várja látogatóit. A weboldalon falazóelemeinket nem értékesítjük, hisz azzal szerződött márkakereskedelmi partnereinket bíztuk meg, akik hagyományos építőanyag telepeiken illetve online webáruházaikon keresztül állnak az Önök rendelkezésére.

A homlokzati falak belső oldali hőszigetelése továbbra is vitatott műszaki megoldás, de tény, hogy léteznek olyan épületek, amelyek esetében külső oldali hőszigetelés nem készíthető, ennek ellenére javítani kell a határoló szerkezetek hőszigetelési paraméterein. Továbbá, ha az ember megkérdezi az építészektől, tervezőktől, kivitelezőktől vagy építtetőktől, hogy mi a véleményük a belső oldali hőszigetelésről, gyakran óva intenek tőle, mondván, hogy a harmatpont áthelyeződik, ezáltal ártalmas nedvesség, mint pára vagy kondenzátum gyűlhet össze a falazatban. A belső térveszteség, a rögzítési lehetőségek hiánya a szigetelt falon, hőhidak, vagy az épületszerkezetek csatlakozásai, mint fennálló nehézségek is a belső oldali hőszigetelés hátrányai közé sorolhatók.

Ha a huzamosan használt helyiségek külső oldali hőszigetelése nem megoldható, akkor szóba kerülhet a határoló szerkezetek belső oldali hőszigetelése. Az alábbiakban belülről különböző anyagokkal szigetelt, két tipikus, meglévő falazattípus összehasonlító vizsgálata olvasható.

A konkrét szituációt és a lehetséges beépíthető anyagokat vizsgálva lényeges eltéréseket fogunk látni a szerkezet viselkedésben különböző hőszigetelő anyagok alkalmazása esetén. Egyes hőszigetelő anyagok „jobbak”, míg mások „rosszabbak”.

Egyrétegű falszerkezettel is teljesíthetőek az új energetikai követelmények

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott szerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén eldöntendő, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott, vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készíteni.

Az elmúlt években egyre növekvő igény merült fel tervezői, építész és épületenergetikai számítást készítő szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető falazati hőhídmegszakító elemre.

A Xella Magyarország Kft. termékfejlesztéssel válaszolt erre a megnövekvő igényre.
Az épületenergetikai előírások szigorodásával párhuzamosan az épületszerkezetek hőszigetelő képessége javulni fog, azonban hőszigetelő képességen túl a hőhidak kedvezőtlen hatásait is figyelembe kell venni.

Építményeinknek számos követelménynek, elvárásnak kell megfelelniük. Ilyen követelmény lehet például az energiahatékonyság, a funkcionalitás, a forma, ezek kombinációja, stb..

"Egy többgyermekes család, pontos elképzelésekkel, határozott igényekkel az új otthonukról: ez volt a kiindulási alap. Egy fokozottan energiatakarékos ház ötletével keresték meg Szekér László építészt, és bár eleinte nem akartak minősített passzívházat, László végül meggyőzte őket annak előnyeiről. A minősítési folyamat a tervezés és kivitelezés teljes időtartamára szólt, és költsége nem volt jelentős a ház építési költségeihez képest, így az építtetőnek nem volt kifogása ellene. A megbízó gyakran távolból követte az építkezést, teljes tervezői és kivitelezői szolgáltatást kért, a teljesítéseket nagyon precízen ellenőrizte, és ebbe a koncepcióba beleillett a passzívházminősítés, ami egyúttal minőségbiztosítást is jelent. A tervezés során, valamint a PHPP-számításban megadott anyagminőségeket kötelező beépíteni, műbizonylatokkal, csomóponti rajzokkal és fotókkal dokumentálni. Ez pedig hazai viszonylatban kimagasló minőségellenőrzést jelent.

Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal!

A rossz hőszigetelő képességű homlokzati falak belső oldala télen fűtés mellett is hideg. Ez kellemetlen hőérzethez és magas fűtésszámlához vezet. Az is előfordulhat, hogy az ilyen lakások falsarkaiban megjelenik a penész. A problémát szinte kizárólag a belső tér hőmérsékletének növelésével lehet ellensúlyozni, ami viszont további fűtésköltséggel jár.

Napjainkban alapvető elvárás az energiatakarékos építési mód mind a középületek, mind a családi házas építések terén. Családi ház építés esetén a kivitelezés minősége, valamint annak ellenőrzése azonban számos területen gyakran nem éri el a kívánt színvonalat. A gyártói előírások betartása garantálja a minőséget, ami kihat az épület energiahatékonyságára is, de ebben a szektorban gyakran találkozhatunk szakszerűtlen, rögtönzött, vagy éppen a tévesen értelmezett, a költséghatékonyság érdekében elkövetett kifogásolható megoldásokkal.

Az épületenergetikai előírások szigorítása, valamint az épületszerkezetekre vonatkozóan kilátásba helyezett hőátbocsátási tényező („U” érték) határértékeinek csökkentése mellett, az energiaárak emelkedése a beruházókat és a tervezőket egyaránt arra ösztönzi, hogy már napjainkban is „energiatakarékos” épületek kerüljenek megvalósításra. Az európai és a magyar törekvések ezen a téren hasonlóak.
Mivel az igények, és az előírások változása az épületek külső határolószerkezeteit (homlokzati fal) is érintik, a Xella szakemberei egy új falazóelem fejlesztésébe fogtak.

Idén kilencedik (B2B esetében hatodik) alkalommal ítélte oda a Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága a Superbrands / Business Superbrands díjakat.
A Superbrands minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztók elérésére így a bizottság értékelése 2013-ban kiegészült a GfK Piackutató Intézet által a fogyasztók körében végzett online márkaismertség és kedveltség kutatással.

Napjainkban Magyarországon évente nagyjából 120 ezer m3 Ytong falazóelem kerül értékesítésre – ez az érték a gazdasági válság előtt 300-400 ezer m3 volt -, míg világszinten ez a mennyiség meghaladja a 10 millió m3-t. Ám tegyük fel magunknak a kérdést: mi lesz ezzel a hatalmas mennyiségű építőanyaggal, ha a belőle készült építmények leélik tervezett élettartamukat, bontásra ítéltetnek? Az Ytong erre is tudja a választ!

Köztudott, hogy napjainkban az építőanyagok tekintetében a kiváló minőségen túl igen fontos tényezők a költséghatékonyság, és a gyors kivitelezhetőség is. Bizonyos esetekben még ezen túlmutató igények is fellépnek, ilyen például, hogy az elkészült falazat már vakolat nélkül is esztétikus felületű legyen. Különösen jellemző ez az igény olyan válaszfalak esetén, amelyek kifejezetten ilyen megrendelői igények szerint (látszó felület), vagy mellérendelt funkciójú helyiségekben kerülnek kivitelezésre.

A családlétszám bővülése vagy a gyerekek növekedése miatt kinőttük a családi házunkat? Felnőtt gyermekünk családot alapítana és induló lehetőségként jól jönne egy költségtakarékos megoldás? Az elviselhetetlen hiteltörlesztés miatt összeköltözne a család?

Ilyen esetekben kerülhet szóba a legolcsóbb megoldás a terjeszkedésre: a tetőtér beépítés.

Először az Önkormányzatnál kell tájékozódnunk a lakóhelyünkön érvényes beépítési szabályokról, majd egy építésszel közösen fel kell mérnünk a házunkban (akár a társasházunkban!) rejlő lehetőségeket.

Napjainkban fokozottan érvényes, hogy egy jó terv fél siker. Ma már nem elég jó helyen lennie egy ingatlannak, nem elég a divatos megjelenés, kiemelt jelentőséggel bír mind a beruházó, mind a leendő vevők számára a költséghatékony, korszerű megvalósíthatóság is.

Költséghatékony, mivel a szerkezet fajtájának – vázas, teherhordó főfalas, vegyes - kiválasztása, az építés során felhasználandó szerkezeti anyagok induló fázisban történő eldöntése, meghatározza az épület műszaki színvonalát, üzemeltetési költségeit.

Az energiaárak növekedése és a közeljövőben érvénybe lépő energiahatékonysági szabályozás miatt, már ma egyfajta hőszigetelési „kényszer” fogalmazódik meg a szakma képviselőinek körében. Emiatt a hőszigetelések témája manapság igen népszerű és aktuális a gyártók, tervezők, de még a felhasználók körében is. Az épületszerkezetek energiahatékony felújításának kialakítási módozatai közül talán a belső oldali hőszigetelés az a terület, amellyel kapcsolatosan a legnagyobb szakmai vita folyik. Ezzel kapcsolatosan idézünk egy német szaklapban, a közelmúltban megjelent cikket.

 20 éve hazánkban a 80 éves Ytong

Az építtetők bizalmáért folytatott versenyben fontos és hatásos érv, ha egy építőanyag-gyártó, a felhasznált alapanyagainak sokéves múltjára hivatkozik.

Hivatkozhat-e egyáltalán bármelyik építőanyag-gyártó erre a sokéves múltra?

A jelenleg hatályos OTSZ (28/2011. (IX. 6.) BM rendelet) 332 paragrafus 5-ös bekezdése alapján, azokon a nyílásos homlokzatokon, amelyeken 10 cm-nél vastagabb B-E tűzvédelmi osztályba sorolt hőszigetelő maggal készített rendszerek kerülnek kialakításra, "homlokzati tűzvédelmi célú sávot" kell kialakítani, amely sáv esetében a hőszigetelő anyag kizárólag A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú lehet.

Az energiaárak napjainkban tapasztalható növekedése mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik mind a szakmai, mind a köznapi életben is az épületek energiatakarékosságára és energiahatékonyságára. Azonban a meglévő hazai épületállomány túlnyomó része jelen állapotban nem teljesíti már a ma érvényben lévő hőtechnikai követelményeket sem.

A fenntartható építés, a hosszútávú fenntarthatóság manapság egyre népszerűbbé és ismertté váló meghatározások az épületek jellemzésére. A fenntarthatóság mérése nem egyszerű feladat, de ma már megoldható! Ez a típusú minősítés túlmutat azon, hogy egy épületnek mennyi az energiafogyasztása. Egyre több módszer terjed el, amely a fenntarthatóság mérésével foglalkozik, és annak eredményeképpen az épületek különböző minősítést kapnak. Ilyen tanúsító rendszerek többek között a LEED, a BREEAM és a DGNB rendszerek is.

Mit is jelent az Ytong Zöld szám?

Az Ytong Zöld szám egy olyan ingyenes információs vonal, melyet reggel 6-tól este 18-óráig bárki bármikor bátran hívhat.
A Xella Magyarország Kft. 2011. július 4-től indította be díjmentes zöld telefonszámát, mely segítséget nyújt minden kedves érdeklődőnek a termékeivel kapcsolatban.

A folyamatosan emelkedő energiaárak, az épületek egyre szigorodó energetikai szabályai eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Elsősorban a régi ingatlanok tulajdonosainak szól egy új szigetelési technika, az ásványi hőszigeteléssel történő belső oldali hőszigetelés.

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.