Hívjon minket!

+36 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Silka mészhomok falazóelemekből megfelelő statikai méretezés mellett már 15 cm-es vastagságtól is készíthetőek teherhordó falazatok.
A falazás közben be kell tartani a minimális elemkötést, ügyelni kell a fugakitöltöttségre (normál falazóhabarcs esetén 10 mm, vékonyágyazatú habarcs esetén 3 mm) és a sorok vízszintességére. Tilos az eltérő szilárdsági osztályú téglák egyazon faltestben való véletlenszerű alkalmazása.
Belső teherhordó falak készítése során a homlokzati falhoz való csatlakozást szakszerűen kell kialakítani, ez történhet csorbázattal, falhoronnyal vagy tompa ütközéssel. Utóbbi esetben kétsoronként befúrt betonacél pálca vagy perforált acél rögzítő szalag alkalmazása szükséges.

Akusztikai falak

Silka téglák alkalmazása belső térelválasztó falak területén különösen javasolt olyan esetekben, ahol az akusztikai előírások szigorú követelményeket határoznak meg. A Silka falazatok nagy testsűrűségükből illetve anyagjellemzőikből adódóan kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Akusztikai falazatok készítése estén a falazatba beépítendő egyéb szerkezetek (pl.: nyílászárók) akusztikai tulajdonságait is figyelembe kell venni.
Akusztikai falak készítése során a kerülőutas hangterjedés megakadályozása érdekében különös tekintettel kell lenni a csatlakozó szerkezetekhez (falak, födémek) történő kapcsolatok szakszerű kialakítására.
Az akusztikus falakban kerülendő a gépészeti és elektromos vezetékek elhelyezése, amennyiben mégis szükséges, az akusztikai számítások során azokat figyelembe kell venni.

Műszaki adatok

A Silka mészhomoktégla kézi falazóelemek környezetbarát megoldást nyújtanak lakó-, közösségi, ipari épületek homlokzati és belső teherhordó, valamint vázkitöltő falainak. Nagy testsűrűségéből adódóan kimagasló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal magas léghangszigelési követelmények esetén (lakáselválasztó falak) ajánlott.

A nagy méretpontosságú Silka mészhomoktéglák nútféderes+megfogóhornyos (NF+GT) kialakításúak.

  • Silka HM 200 NF+GT
  • Silka HM 250 NF+GT
  • Silka HML 300 NF+GT

 

 Terméknév Méret (h x m x sz)  Nyomószilárdság (fb)  Testsűrűség  Léghanggátlás (Rw) 
Silka HM 200 333x199x200 mm 19,5 N/mm2 1610-1800 kg/m3 56 dB
Silka HM 250 248x199x250 mm 23 N/mm2 1810-2000 kg/m3 56 dB
Silka HML 300 333x199x300 mm 17,5 N/mm2 1410-1600 kg/m3 57 dB

A Silka válaszfal elemek belső nem teherhordó térelhatároló és válaszfalak építésére alkalmazható. Az Silka válaszfalaknál, akárcsak az egyéb, kis vagy középelemes válaszfalak esetében is, minden második vízszintes fugába egy szál 2-2,5 mm-es megfeszített lágyvas huzalt kell vezetni. A válaszfalak falazását a főfalakéval azonos módon kell végezni. A válaszfalak a főfalakhoz csatlakozhatnak csorbázattal, falhoronnyal vagy tompa ütközéssel. Egyéb anyagú falazatokhoz a válaszfalat falhoronnyal vagy tompa ütközéssel csatlakoztassuk. A tompa ütköztetés történhet kétsoronkénti befúrt betonacél pálca alkalmazásával, illetve perforált horganyzott acélszalag lerögzítésével.
A válaszfalak a födémhez - kis lehajlású födém esetén - csatlakozhatnak hagyományos habarcsékeléssel, nagyobb fesztávú és lehajlású födémek esetén rugalmas egy komponensű PUR habbal, illetve a mozgásokat lehetővé tevő vezetőléc vagy U profil és üveg- vagy ásványgyapot együttes alkalmazásával. A válaszfalazást lehetőleg a legfelső szinttől lefelé, valamint mezőközépről a szélek felé haladva készítsük, mivel a válaszfalak, így kapják a lehető legkisebb terheket. A födémek lehajlásából származó igénybevételeket csökkenti a válaszfalak kezdő sora alatt beépített vékony műanyag fólia vagy bitumenes csupaszlemez ún. csúsztató réteg.

A Silka válaszfalak vakolása történhet hagyományos mész-cement vakolattal vagy vékonyvakolattal egyaránt. Vakolás során minden esetben be kell tartani a gyártó utasításait.

A Silka HMLF 100 NF falazóelem esetében az elemek fózolt kialakítása biztosítja a falazat eszéttikus megjelenését vakolás nélkül is.

Műszaki adatok

A Silka mészomoktégla válaszfalelemek környezetbarát megoldást nyújtanak vázkitöltő, nem teherhordó válaszfalak, magas akusztikai vagy mechanikai ellenálló képességű válaszfalak építése esetén. A Silka HMLF 100 NF falazóelemek fózolt kialakításából adódóan látszó felületű válaszfalak építésére is ajánlott.
A Silka mészhomoktégal válaszfalelemek nútféderes (NF), nútféderes+megfogóhornyos (NF+GT) és fózolt (HMLF) kialakításúak.

  • Silka HML 100
  • Silka HMLF 100
  • Silka HM 150 NF+GT

 

 Terméknév Méret (h x m x sz)  Nyomószilárdság (fb)  Testsűrűség  Léghanggátlás (Rw) 
Silka HM 100 NF 333x190x100 mm 17,5 N/mm2 1410-1600 kg/m3 45 dB
Silka HMLF 100 NF 333x249x100 mm 23,5 N/mm2 1410-1600 kg/m3 42 dB

 

A Silka V120 és VF120 elemek első sorban falburkolatok kialakítására kerültek kifejlesztésre, de igény esetén főfalak és válaszfalak készítésére - akár látszó felülettel is - egyaránt alkalmasak a hagyományos kisméretű téglából készült falazatokra vonatkozó falazási előírások betartása mellett.