Hívjon minket!

+36 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Pince falak

A Silka mészhomoktéglák nagy nyomószilárdságuk miatt különösen alkalmasak pincefalak készítésére. A falvastagság kiválasztása statikai méretezés alapján történik. A pincefalak készítésekor kiemelten gondoskodni kell a talajnedvesség illetve a talajvíz elleni szigetelések szakszerű elkészítéséről, mely megóvja a falazatot a bejutó káros nedvességhatásoktól. A szigetelések készülhetnek szigetelés tartó falra vagy közvetlenül a pincefalra. A mészhomok falazóelemek nem éghetőek, az építőipari oldószerekkel szemben ellenállóak, így egy pontosan, kitöltött fugákkal épített pincefalra nem kell kiegyenlítő alapvakolat. A felületen végzett fugajavítás és portalanítás után a szigetelések elkészíthetők az alkalmazott szigetelőanyagok technológiai előírásainak betartása mellett. A statikai méretezésnél a visszatöltendő földmennyiség oldalnyomását is figyelembe kell venni, a földvisszatöltést csak a tárcsamerev pincefödém elkészülte után szabad elvégezni.

Teherhordó falak

A Silka mészhomoktéglákból megfelelő statikai méretezés mellett már 15 cm-es vastagságtól is készíthetőek teherhordó falazatok. Külső falak esetében figyelembe kell venni a falazat hőátbocsátási tényezőjét, mely nem haladhatja meg a U = 0,45 W/m2K, ezért a Silka falazatok minden esetben kiegészítő hőszigetelést igényelnek. A hőszigetelés vastagsága a falazat vastagságától függően változik. A falazás közben be kell tartani a minimális elemkötést, ügyelni kell a fugakitöltöttségre (normál falazóhabarcs esetén 10 mm, vékonyágyazatú habarcs esetén 3 mm) és a sorok vízszintességére. Tilos az eltérő szilárdsági osztályú elemek egyazon faltestben való véletlenszerű alkalmazása. Silka téglák alkalmazása homlokzati falak területén különösen javasolt olyan esetekben ahol a külső zajterhelés nagymértékű illetve az akusztikai előírások szigorú követelményeket határoznak meg. A Silka falazatok nagy testsűrűségükből illetve anyagjellemzőikből adódóan kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Akusztikai falazatok készítése estén a falazatba beépítendő egyéb szerkezetek (pl.: nyílászárók) akusztikai tulajdonságait is figyelembe kell venni.

Vázkitöltő falak

Silka téglákból vázkitöltő falak is készíthetőek. Külső falak esetében figyelembe kell venni a falazat hőátbocsátási tényezőjét, mely nem haladhatja meg a U = 0,45 W/m2K,
ezért a Silka falazatok minden esetben kiegészítő hőszigetelést igényelnek. A hőszigetelés vastagsága a falazat vastagságától függően változik. Vázkitöltő falazatok készítése esetében különös figyelmet kell fordítani a falazat és a csatlakozó szerkezetek közötti kapcsolat megfelelő kialakítására. Ugyanilyen fontos szempont a falazat födémhez történő rögzítése, amely a födémlehajlás mértékétől függően lehet merev, vagy rugalmas kiékelés. A kiékelési mód megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a födémek lehajlásából adódóan a vázkitöltő falazatok többlet terhelést ne kapjanak. Többszintes épületek esetében a falazatot ajánlott csúsztató rétegről indítania, hogy a födémek túlzott mértékű alakváltozásából adódó, a falazatban ébredő esetleges feszültségek kiegyenlítődhessenek. Ez a csúsztató réteg többek közt lehet műanyag fólia vagy csupasz bitumenes lemez.
Silka termékek alkalmazása homlokzati falak területén különösen javasolt olyan esetekben ahol a külső zajterhelés nagymértékű illetve az akusztikai előírások szigorú követelményeket határoznak meg. A Silka falazatok nagy testsűrűségükből illetve anyagjellemzőikből adódóan kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Akusztikai falazatok készítése estén a falazatba beépítendő egyéb szerkezetek (pl.: nyílászárók) akusztikai tulajdonságait is figyelembe kell venni. A falmezők méreteinek megállapítása a statikai előírások szerint történjen.

Műszaki adatok

A Silka mészhomoktégla kézi falazóelemek környezetbarát megoldást nyújtanak lakó-, közösségi, ipari épületek homlokzati és belső teherhordó, valamint vázkitöltő falainak. Nagy testsűrűségéből adódóan kimagasló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal magas léghangszigelési követelmények esetén (lakáselválasztó falak) ajánlott.

A nagy méretpontosságú Silka mészhomoktéglák nútféderes+megfogóhornyos (NF+GT) kialakításúak.

  • Silka HM 200 NF+GT
  • Silka HM 250 NF+GT
  • Silka HML 300 NF+GT

 

 Terméknév Méret (h x m x sz)  Nyomószilárdság (fb)  Testsűrűség  Léghanggátlás (Rw) 
Silka HM 200 333x199x200 mm 19,5 N/mm2 1610-1800 kg/m3 56 dB
Silka HM 250 248x199x250 mm 23 N/mm2 1810-2000 kg/m3 56 dB
Silka HML 300 333x199x300 mm 17,5 N/mm2 1410-1600 kg/m3 57 dB

Ytong külső határoló falak

Silka külső határoló falak