Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen a Xella termékek mellett tegyük le a voksunkat egy projekt megvalósítása során.

Nagy múltú megbízható világmárkák

Márka kEP2

A világ első márkanévvel ellátott építőanyaga az Ytong (a svéd mozaikszó eredete: YXHULT Angherdede Lättbetong = szárított pórusbeton Yxhultból). Az 1900-as évek elején Svédországban fejlesztések indultak azzal a céllal, hogy a természetből közvetlenül kinyert építőanyag, a fa kiváló tulajdonságaival (hőszigetelőképesség, könnyű megmunkálhatóság, magas nyomószilárdság) megegyező, de ipari technológiával, nagy mennyiségben előállítható építőanyagot hozzanak létre. A kísérletek eredményeként jött létre a pórusbeton, melyet a fenti tulajdonságok mellett további előnyök is jellemeznek, mint például tartósság, homogén anyagszerkezet, kiváló páraáteresztő képesség, valamint tűzállóság. A pórusbeton „sorozatgyártását” 1929-ben Karl August Carlen vállalkozó kezdte meg Dr. Axel Erikson építész szabadalma alapján. Mára világszerte több mint 8 millió köbméter pórusbetont állítanak elő évente. Az Ytong az elmúlt közel 90 év alatt az egyik legsikeresebb márkanévvé vált. Európában a legismertebb építőanyagok közé tartozik.

sved hazak2

sved hazak

Magyarországon a 60-as évek elejétől kezdődött meg az ilyen alapanyagú falazóelem gyártása. Hazánkban az Ytong pórusbeton gyártása (mely már homok alapú és fehér színű) 1991-ben kezdődött meg, amikor a németországi Ytong Deutschland AG 1991-ben Halmajugrán megalapította az Ytong Hungary Kft.-t. 2003-ban az Ytong Holding GmbH-t megvásárolta a német Haniel család, és így a tulajdonában álló Xella Baustoffe GmbH felvásárolta az európai Ytong és Hebel gyárakat, többek között a halmajugrai Ytong gyárat is. A cég újonnan épült iszakszentgyörgyi mészhomoktégla gyára 2005-ben kezdte meg a termelést, ezért következet be a következő és egyben végleges névváltás.

A mészhomoktégla széleskörű elterjedése az 1700-as évektől kezdődött a németalföldi területeken, ahol a lakóházak 80%-a napjainkban is ebből az anyagból épül. Magyarországon már a század elején ismert építőanyag volt, de a második világháború után, az iparosított építés korszakában itthon feledésbe merült. A magyar építőipar a 2000-es évek elejétől „újra felfedezhette” a mészhomoktéglát, immár Silka márkanév alatt. A termék jó hírnevét elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képességének köszönheti, mely az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó és közösségi terek közötti, homlokzati, stb.) tökéletes műszaki megoldása.

Az energiatudatos gondolkodás-mód, valamint az egyidejű Uniós ösztönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye.
A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely a Xella termékcsaládban Multipor márkanéven került forgalomba. A pórusbeton hőszigetelő lapok kiváló hőszigetelő képességét az anyagban található pórusok számának növelésével érjük el. Ennek eredményeképpen előállításra kerül a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű, nem éghető (115 kg/m³) Multipor hőszigetelő lap. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stulln-ban indultak, ahol a gyártósort és technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. Azóta több gyárban kezdték meg a Multipor termékek gyártását, igazodva a folyamatosan bővülő kereslethez. Magyarországon a hőszigetelő lap először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Magas minőségi színvonal

magas minosegi szinvonalA Xella termékek minőségét a folyamatos és szigorú minőségellenőrzés szavatolja. Az Ytong építési rendszer, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer minőségi programja egy háromszintű ellenőrzési folyamat.
Az első lépcsőfok a teljes cég rendszerének ellenőrzése. Ennek a garanciája a tanúsított és folyamatosan működtetett ISO 9001:2015 szerinti minőségbiztosítási rendszer.
A második lépcsőfok a németországi Brück és Emstalban található fejlesztési és vizsgálóintézetek - eseti ellenőrzésekkel kiegészített - rendszeres kontroll tevékenysége. A fejlesztési intézetek a Xella termékek gyártásának egyik „fellegvárai”. Ez az egyedülálló fejlesztési intézet látja el valamennyi Ytong és Silka gyár minőségellenőrzési és fejlesztési feladatait.
A harmadik lépcsőfok a független minősítések és engedélyezések rendszere, melyről Magyarországon az ÉMI Kht. gondoskodik. Rendszeres és egyedi ellenőrzésekről jegyzőkönyvek készülnek a jogszabályi előírásoknak megfelelően, melyek szavatolják a mindenkori nemzetközi és hazai előírásokhoz kapcsolódó termék-megfelelőséget.

Környezettudatos élettér, környezetbarát téglákkal

kornyezettudatos eletter

A Xella Magyarország Kft. elkötelezett a környezetvédelem és a környezettudatos szemlélet, gondolkodásmód hazai, iparági bevezetése mellett. Ez alatt nem csak a termékek ide vonatkozó tulajdonságait, hanem az emberi, vállalati illetve szervezeti környezettudatos magatartást is értjük.
Cégünk számára az ökológia fogalma egyet jelent a felelősséggel. Földünk természetes alkotóelemei - homok, mész, víz - felhasználásával egy új környezetet, infrastruktúrát valósítunk meg. Természetesen törekszünk arra, hogy minél kíméletesebben és hatékonyabban használjuk fel természeti forrásainkat, átgondolva, figyelembe véve a törvényi‑ és normatív szabványokat. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan innovatív terméket fejlesztettünk ki, mely élenjáró szerepet tölt be a piacon, - egyedi anyagszerkezete miatt - optimális megoldást nyújtva az energiatudatosan gondolkodó vásárlóknak.
Mára alapvető feltétel, hogy környezettudatosan cselekedjünk, és ez vonatkozik az új társas házak, családi házak építésére is. A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia‑szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Kornyezet logo 300dpiAz egyetlen termékcsalád a falazóelem piacon, mely Környezetbarát Termék Minősítéssel rendelkezik.
Mit jelent ez az Önök számára?
Minden beruházás során értéknövekedést jelent, ha olyan tulajdonságokkal, jellemzőkkel bír, melyek az invesztíció egyediségét hangsúlyozzák. Ilyen a helyszín, a kialakítás, továbbá a beépített anyagok, minősége és színvonala. A Xella termékcsalád minősége, egyedülállóan környezettudatos mivolta lehetőséget termet arra, hogy kiemelje a beruházást a többi hasonló közül. Olyan egyediséget kölcsönözzön a beruházás számára, amivel a versenytársaktól meg tudja különböztetni magát. Ma ez az egyediség a siker receptje.

YTONG = A pórusbeton

ytong a porusbeton

Természetes alapanyagok:

Kvarchomok + Mész + Víz
A természetben is megtalálható kőzetekhez hasonlóan, az Ytong téglának sincs semmilyen káros környezetre gyakorolt hatása, így nem sugároz, nincs semmilyen negatív hatása az ökoszisztémára.

jo eletminoseg

Jobb életminőség:

A természetes páraszabályozó képesség az egyik legfontosabb tényezője a lakótér komfortjának. Az Ytong téglából épült lakások állandóan kellemes lakóklímát biztosít, akár csak a régi vályogtégla falazatú házak. Ma ezt keresik a vevők, hisz ezen keresztül javul az életminősége, csökken a működtetési költség (természetes klíma). 

20hasznos alapterülete

Nagyobb hasznos alapterület:

Az Ytong tégla „a tér minden irányában” ugyanolyan jól hőszigetel, ellentétben az üreges vázkerámia falazóelemekkel, amelyek erre csak „belülről kifelé” képesek, így a hőhídak és a megjelenő penész kialakulásának esélye ott nagyobb.
Az Ytong homogén anyagszerkezetéből adódóan, és jobb hőszigetelő képességének köszönhetően vékonyabb falszerkezettel nyújt kiváló megoldást a teherhatárolásra. Miért fontos ezt tudni? Ha keskenyebb a fal, több a hasznos értékesíthető terület, hatékonyabb, nagyobb profitot eredményez a beruházás.

hangszigeteles

Hangszigetelés:

Tévhit, hogy az Ytong rossz hangszigetelő, mert viszonylag könnyebb építőanyag. Számított, mért eredményekkel bizonyítható, hogy az anyagszerkezetéből fakadóan lényegesen jobb akusztikai teljesítménnyel rendelkezik, mint más üreges téglafal. A lakástulajdonos hajlamos a falazatra fogni a zajok beszűrődésének okát, pedig gyakran nem veszi figyelembe az egyéb szerkezetek befolyásoló szerepét (pl. ablak, ajtó). Az Ytong a legjobb akusztikai tulajdonságú korszerű falazóelem. Kiemelten fontos ez mind a fejlesztő, mind a vevők számára, hisz korunk lakóingatlan fejlesztői jellemzően zajos környezetben, nagyvárosi miliőben épülnek. A kiegészítő hőszigetelések (kiemelten a polisztirolból épülők) nagyságrendeket rontanak ezen az értéken, így kiemelten kell ezzel foglakoznia beruházási döntés meghozatalkor.

 nyomoszilardsag

Nyomószilárdság:

A különféle faltípusokra jellemző tartószerkezeti elvárásoknak megfelelően több szilárdsági osztályú falazó elemek állnak rendelkezésre, mely optimális megoldást biztosít a masszív szerkezet megépítéséhez. Az optimális termékösszetétel meghatározásával magasabb műszaki színvonal érhető el, alacsonyabb beruházási költség mellett.

biztonsag

Biztonság:

A lakás biztonsága szempontjából kiemelten fontos a nem éghető szerkezet.
Az Ytong nem éghető anyag, ezért az ebből készült épületek tűzállósága rendkívül magas.

 ytong rogzitestechnika

Rögzítés technika:

Tévhit, hogy az Ytong falba nem lehet vagy csak nehezen polcokat, kisebb szerkényeket rögzíteni. Az Ytong szerkezete maximálisan biztosítja a szükséges erősségű kötés kialakítását, legyen szó szög vagy műanyag dübel használatáról. A homogén anyagban ugyanis nagy pontossággal lehet tervezni és kialakítani a furatok helyét, a kifejezetten erre a célra gyártott műanyag dübelek alkalmazása nagy teherbírású rögzítést biztosít. (pl. konyha felső szekrény)

 megmunkalhatosag

Megmunkálhatóság:

Az elemek kiváló alakíthatósága nemcsak az új építkezések folyamán jelent elvitathatatlan előnyöket, hanem a meglévő lakás újragondolása vagy korszerűsítése során is megkönnyíti a megvalósítást. A homogén anyagtulajdonság nem csak a nehezen megoldható csomópontok terén jelent megoldást, hanem ebből adódóan az építési hulladék is minimalizálható, azaz kevesebb termékből épülhet meg a beruházás.

SILKA = A mészhomoktégla

termeszetes alapanyag

Természetes alapanyagok:

Kvarchomok + Mész + Víz
A természetben is megtalálható kőzetekhez hasonlóan, a Silka téglának sincs semmilyen káros környezetre gyakorolt hatása. Ezen alapanyagok szinte korlátlan mennyiségben megtalálhatók a természetben, kitermelése minimális mértékben befolyásolja a környezetünk alakulását. Előállítás töredék energiát igényel pl. a vázkerámia téglák előállításához képest.

hangszigeteles

Hangszigetelés:


A falazott szerkezetek közül a Silka falazóelemmel készült fal a legjobb hanggátló. A legszigorúbb előírásokat is teljesítik, számított, mért eredményekkel bizonyítható, hogy nagy tömegéből adódóan kiválóan hangszigetel. Hosszú évek beépítési tapasztalatai alapján a lehető legjobb választás társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkezetek valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez.

biztonsag2

Biztonság:


Az otthonunk és értékeink biztonsága szempontjából kiemelten fontos a nem éghető, tűzálló szerkezet.

 hotechnika

Hőtechnika:

A nagy súlyú, tömör falazat, kivételes előnyöket jelent a nyári túlmelegedéssel szemben. Hőtároló képessége jelentős mértékben kiegyenlíti a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbségeket. Magyarországon az éghajlati változások eredményeként több elektromos energiát használunk hűtésre, mint fűtésre. Ez a tendencia várhatóan folytatódik. A Silka termékek lehetőséget nyújtanak arra, hogy jelentősen csökkentsük az üzemeltetési költségeket.

silka nyomoszilardsag

Nyomószilárdság:

A nagysúlyú elemek tömör anyagszerkezete miatt a nyomószilárdság kiemelkedően magas. Olyan falazott épületszerkezetek ideális megoldása, ahol kifejezett elvárás a nagy teherbírás.

tradicionalis epitoanyag

Tradicionális építőanyag:

A több száz éves múltnak köszönhetően a mészhomoktéglából épült házakról hosszú távú tapasztalattal rendelkezünk. Korunk vázkerámia téglái csak pár 10 éve jelentek meg (nem összetévesztendő a tömör téglával) a piacon. Az évszázadok alatt bebizonyosodott, hogy mind anyagukban, mind anyagtulajdonságaikban kiváló szerkezetet jelentenek családi házak, társasházak, ipari és kereskedelmi létesítmények esetében.

Multipor = A pórusbeton hőszigetelés

paraatereszto

Páraáteresztő:

A hőszigetelő lap a kiváló hőszigetelés mellett az ásványi építőanyagok jó páraáteresztő képességével bír, így gondoskodik a falazat természetes légállapotáról, ezzel biztosítva a kellemes beltéri lakókomfortot. Egyedüli a piacon!

biztonsag

Tűzvédelem:

A Multipor lapok tisztán ásványi eredetűek, ezért nem éghető, tűzállósági osztályba való besorolása A1 (nem éghető). Multipor Hőszigetelő Rendszer választása tűzvédelmi szempontból biztonságos megoldást nyújt, tűzvédelmi osztályba sorolása A2-s1, d0, azaz nincs füstfejlesztés és égve csöpögés sem. Egy esetleges tűz esetén a lehető legmagasabb szinten óvja meg a homlokzatot, így a teljes épület, és a benne lakókat.

stabil alaktarto

Stabil és alaktartó:

A izotróp és homogén ásványi szerkezetből adódóan stabil és alaktartó, így sokrétű felhasználást tesz lehetővé.

UV allo

UV álló:

Az ásványi alapanyagoknak köszönhetően a nap sugarai hosszútávon sem károsítják a hőszigetelés szerkezetét, nem kell attól tartani, hogy idővel elveszíti szerkezeti integritását, - lásd műanyag, EPS - hőszigetelő képességét.

impregnalt

Impregnált:

A hőszigetelő lap vízfelvételének korlátozása érdekében a termék felülete vízlepergető impregnálást kap. A védőbevonat korlátozza az építőanyag vízfelvételét, ezáltal a kivitelezés során bekövetkező záporok nem tesznek kárt a már felragasztott hőszigetelésben. (lásd sálas hőszigetelő lapok)

megmunkalhatosag multipor

Megmunkálhatóság:

A Multipor lapok könnyen, gyorsan megmunkálhatóak, ezáltal a felhasználás során szükséges vágások egyedi alakítások egyszerűen kivitelezhetőek. Az elkészült hőszigetelés felülete könnyedén síkra csiszolható, így az esetlegesen előforduló egyenetlenségek pontosan síkra csiszolhatóak. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően kevesebb az építési veszteség, így olcsóbban megvalósítható a szerkezet.

kornyezetbarat

Környezetbarát:

A természetes alapanyagok,(mész, homok, cement, és víz) az alacsony előállítási energiaszükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. A tömör ásványi szerkezete rendkívül hosszú élettartamú építőanyaggá teszi. A Multipor viseli a „Környezetbarát Termék” védjegyet, mely tanúsítja, hogy megfelel a vonatkozó feltételrendszernek.

 kartevoallo

Kártevőálló:

Tömör szerkezete miatt a külső homlokzati hőszigetelésben a madarak nem tesznek kárt, a bogarak és rágcsálók nem költöznek bele, így az átadást követően, az üzemeltetés során a helyi károk helyreállítási költségével nem kell számolni.

Piackutatás

A Xella Magyarország Kft. több hazai építőanyag gyártóval közösen 2016-ban részt vett a GfK Piackutató Intézet lakossági online kutatásában, mely többek között a falazóelem márkák ismertségére is felmérte.
„Márkaismertség: A megkérdezettek 62%-a hallott már az Ytong márkáról, 12% spontán módon fel tudta idézni a márka nevét. Az Ytong márka ismertsége nemcsak felszínes név visszaidézés, hiszen 11% saját bevallása szerint nagyon jól ismeri a márkát. A megkérdezettek leginkább az Ytong-hoz kötődnek a vizsgált négy konkurens márka közül, minden második válaszadót pozitív kapcsolat fűz a brandhez.”

*Bázis: alapminta n=1000 
Forrás: GfK Piackutató Intézet – Építőipari multikliens kutatás 2016

Optimális megoldás egy kézből. Legyünk partnerek a sikerben!